De geschiedenis van SC Overamstel
SC Overamstel is voortgekomen uit de fusie in 1974 tussen de voetbalverenigingen Fokke (opgericht in 1924) en Oosterpark. Twee buurtverenigingen uit Amsterdam. Fokke werd opgericht door enkele bewoners uit de Fokke Simonszstraat en Oosterpark door inwoners van Amsterdam-Oost. Beide verenigingen bestonden grotendeels uit gewone Amsterdammers en speelden vrijwel steeds in de laagste klassen van wat toen nog heette: de Amsterdamse Voetbalbond. Het hoogst haalbare in al die jaren was de 4e klasse van de KNVB. Echt grote spelers hebben beide verenigingen nooit voortgebracht, of het moet Cor van der Hart zijn geweest die in zijn prille jeugd een paar jaar bij Fokke heeft gespeeld alvorens successen te vieren als stopperspil (!) bij Ajax, Lille, Fortuna ´54 en het Nederlandse elftal.
De fusie in 1974 was een gevolg van de gedwongen verdwijning van Fokke van haar veld aan de Ouderkerkerdijk in verband met de aanleg van de ringweg A10 en de plannen om het veld van Oosterpark in het Amsterdamse Bos in gebruik te gaan geven aan hockeyclubs. De naam SC Overamstel was een idee van Jo Jaspers, de toenmalige voorzitter van de AVB (= Amsterdamse voetbalbond), en verwees naar het nog aan te leggen sportpark Overamstel waar deze fusievereniging twee velden kreeg toegewezen.
Omdat dit nieuwe sportpark nog niet gereed was mochten de zondagelftallen van SC Overamstel nog een jaar in het Amsterdamse Bos, op het oude veld van Oosterpark blijven spelen, terwijl de twee zaterdagelftallen tijdelijk onderdak vonden bij Deneba (de sportvereniging van de Nederlandse Bank) aan de Amstel. Dit was het begin van een reeks van maar liefst zes gedwongen verhuizingen in een periode van amper 15 jaar die SC Overamstel niet alleen veel geld en energie heeft gekost maar uiteindelijk ook veel leden.
Via het Amsterdamse Bos en de velden van Deneba gingen SC Overamstel met haar demontabele clubgebouw eerst naar het sportpark de Toekomst in de Bijlmer. Vervolgens een paar jaar later naar een noodaccommodatie op het nieuwe Sportpark Overamstel.
Toen er in 1979 eindelijk genoeg geld beschikbaar was kon begonnen worden met de bouw van een nieuw clubgebouw, ontworpen door twee eigen architecten uit ons zaterdag 1 elftal, Maurits Klaren en Michel van Putten. Onder de bezielende leiding van onze toenmalige voorzitter Henk Roeland hebben vervolgens tal van leden op allerlei manieren bijgedragen aan de realisatie van een schitterend nieuw clubgebouw. Mede door de inspanningen van leden als Bert en Bep Kauling, Dick van Tessel en Aad Rijmers werd een succesvolle jeugdafdeling opgericht. Ook genoten wij jarenlang grote bekendheid door veel sterk bezette toernooien te organiseren met deelname van o.a. veel verenigingen uit Engeland.
Helaas, na nog geen zes jaar kreeg Overamstel plotseling te horen dat zij, en ook de beide andere verenigingen op sportpark Overamstel, Animo en WTO, weer moesten verhuizen omdat het gehele sportpark plotseling toegewezen werd aan de Amsterdamse politie die het ging gebruiken om daar een sportcentrum, manege en hondenbrigade te vestigen. Tot op vandaag maakt de politie Amsterdam nog gebruik van die locatie.
SC Overamstel kreeg nog even uitstel en mocht tijdelijk nog twee jaar in het voormalige clubgebouw van WTO intrekken. Uiteindelijk, in 1989, werden ook wij gedwongen te vertrekken. We kregen de twee velden en het oude, in slechte staat verkerende clubgebouw van de vereniging Meerboys op sportpark Middenmeer toegewezen.
Al deze gedwongen verhuizingen hebben een tijd lang een negatieve invloed gehad op het ledental van de vereniging. Jarenlang werd gespeeld met slechts één zaterdagelftal, vier elftallen in de zondagcompetitie en enkele jeugdteams.
In 2009 is er een fusie tussen SC Overamstel en zaalvoetbalvereniging De Lieverdjes tot stand gekomen. SC Overamstel werd vanaf dat moment Overamstellieverdjes. Deze fusie bleek helaas geen succes en al binnen een jaar werd daarom besloten om weer onder de eigen naam SC Overamstel verder te gaan.
Recente verleden en sfeer
SC Overamstel zit de laatste jaren in de lift. Het is ons gelukt om veel nieuwe leden en teams aan te trekken. Met ingang van het seizoen 2017/2018 telt onze club 12 teams en ongeveer 200 actieve leden. Met name op de zaterdag bruist onze club als nooit tevoren. Die dag spelen er 9 seniorenelftallen, 1 veteranenelftal en is ook ons G-team actief. Het eerste elftal heeft zich het afgelopen seizoen als waar vlaggenschip van de club getoond door pas in de nacompetitie uitgeschakeld te zijn voor promotie naar de derde klasse. Dit jaar is het doel om kampioen te worden in de vierde klasse realistisch.
Onze club is de laatste jaren steeds populairder onder studenten en net afgestudeerden. Daardoor is een gezellige mix ontstaan van studenten, jongeren, dertigers en de oudere garde. Op de club worden geregeld feesten, barbecues en toernooien georganiseerd. Daarnaast is het ook na afloop van de wedstrijden gezellig druk in onze kantine.